Hållbarhet & råvaror

Hållbarhet & råvaror - vårt ansvar

Vi arbetar aktivt med att enbart köpa råvaror från pålitliga leverantörer och för att ersätta fossil förpackningsråvara med fossilfri samt att vår plast ska kunna återvinnas.

Där det är möjligt använder vi enbart lokala råvaror och vi är certifierade för ekologisk produktion för några av våra älskade kex. Vår ständiga ambition är att minska belastningen på miljön.

All vår kakao, choklad och hasselnötter vi köper är certifierad enligt Rainforrest alliance standard.

På Göteborgs Kex använder vi i huvudsak solrosolja i vår tillverkning av kex. På grund av den stora bristen på solrosolja som uppstod efter invasionen av Ukraina under 2022 har vi periodvis ersatt den med palmolja. Vi stöttar RSPO:s arbete och har köpt RSPO-certifierad palmolja.

Eftersom bristen uppkom väldigt plötsligt kan det finnas produkter på marknaden som innehåller palmolja trots att vi deklarerar solrosolja på förpackningen (då vi inte hann trycka nya). Men har du köpt en senare tillverkad produkt kan du vid bäst-före märkningen se vilken olja som har använts i produkten, där ”PO” står för palmolja och ”SO” står för solrosolja.

Vill du läsa mer om vår historia?

I över hundra år har svenska folket knaprat på kex och kakor från Göteborgs Kex.

Så arbetar Göteborgs Kex med hållbarhet

Vi vill tillverka kex och kakor med minsta möjliga påverkan på miljön. Kvalitet och hushålla med naturens resurser är viktiga för oss.

Varifrån kommer ordet kex?

Hur länge har Guld Marie tillverkats? Dessa och många andra frågor kan du få svar på i vår FAQ!