Hållbarhet

Kriget i Ukraina orsakar brist på råvaror

I krisens spår drabbas vi som många andra företag av brister på råvaror. För Göteborgs Kex är det främst bristen på solrosolja som påverkar vår förmåga att kunna producera och leverera kex till den svenska marknaden. Därför kommer vi tillfällig att köpa in certifierad segregerad palmolja till vår produktion.

Precis som resten av världen följer vi situationen i Ukraina noga. Vi anser att Rysslands invasion av Ukraina är helt oacceptabel och vi är bedrövade över det lidande som det ukrainska folket behöver gå igenom.

Förutom den humanitära katastrofen som kriget innebär får det även stor påverkan på den globala livsmedelsindustrin. Redan i samband med pandemin uppstod brist på råvaror och emballage på världsmarknaden. Kriget i Ukraina medför ytterligare effekter och leder till stora brister av råvaror.

Ukraina är nämligen en av världens viktigaste exportörer av jordbruksprodukter som exempelvis vete, korn, majs och raps. De är även en viktig producent och exportör av solrosolja. Faktum är att Ukraina (och Ryssland) står för majoriteten av den globala produktionen av solrosolja. Ukrainas produktion är av förståeliga skäl kraftigt reducerad och Ryssland varken vill eller kan vi köpa något från. Den här bristen skapar betydande problem för hela livsmedelsbranschen eftersom solrosolja är en flitigt använd ingrediens i många livsmedel, även våra.

På Göteborgs Kex använder vi solrosolja i vår tillverkning av kex, men när bristen är så total behöver vi ändra till en annan vegetabilisk olja för att kunna fortsätta vår produktion. Detta gör att vi tillfälligt kommer att använda palmolja. Vi köper enbart in RSPO-certifierad segregerad palmolja och stöttar RSPO:s arbete. Samtidigt pågår ett arbete för att finna nya leverantörer av solrosolja, så vi kan gå tillbaka till vårt originalrecept med solrosolja igen.

Vi på Göteborgs Kex följer alltid Livsmedelsverkets råd och regler för våra produkters innehåll och märkning av förpackningar. Läs mer om Livsmedelsverkets regler på Livsmedelsverkets hemsida. Vid bäst-före-märkningen på din produkt kommer du att kunna se vilken olja som använts, där ”PO” står för palmolja och ”SO” står för solrosolja.

 

 

Sociala samarbeten

Med vårt CSR-samarbete vill vi ta ett socialt ansvar som kan bidra och göra skillnad i samhället. Det har en tydlig koppling till vår värdegrund – att göra små stunder större.

Vi är stolt partner till barnrättsorganisationen @Maskrosbarn. Maskrosbarn arbetar för barns rätt till en trygg uppväxt. Vi har följt deras arbete i flera år och vet hur viktigt deras arbete är. Varje år stöttar de många hundratals barn i långsiktiga treårsprogram och resultaten är jättefina! Vill ni också vara med och bidra? Swisha 123 467 34 55.

Vi på Göteborgs Kex bidrar med gemenskap och trygghet genom ekonomiskt bidrag samt med kakor till de torsdagsmys som Maskrosbarn arrangerar och i samband med lägerverksamheten. Dessutom sprider vi kunskapen i våra kanaler om organisationens viktiga arbete.

Läs mer om Maskrosbarn

Vi bakar med omtanke

Vi vill driva vårt bageri med minsta möjliga påverkan på miljön. De råvaror vi använder ska inte bara hålla bästa möjliga kvalitet utan vi vill även steg för steg öka förmågan att hushålla med naturens resurser. Det är vår ständiga ambition att minska belastningen på miljön.

Vårt ansvar

Vi bevakar ständigt de senaste forskningsresultaten. För oss är det en självklarhet att snabbt agera om vi får indikationer på att en ingrediens inte är så nyttig som man tidigare trott. Göteborgs Kex har t ex sedan en tid tagit bort transfetter ur produkterna.

Skyddandet av de tropiska regnskogarna är avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen och bevara biologiskt mångfald. Orkla Confectionery & Snacks Sverige tar därför tydlig ställning mot avskogning av regnskog och är i dag palmoljefritt till 99,9 %. All kakao, choklad och hasselnöt vi köper är certifierad enligt UTZ och Rainforest alliance standarder.

Våra kunder ska alltid kunna lita på oss. Därför har vi certifierat vår tillverkning och följer den globalt erkända livsmedelssäkerhetsstandarden BRC Food. Bakverken ska alltid smaka gott. Men de ska inte vara onyttigare än vad som behövs för att få fram den goda smaken. Och vi erbjuder både nyttiga och njutningsbara alternativ.

Vi är certifierade för ekologiska produktion för några av våra älskade kex. Vår ständiga ambition är att minska belastningen på miljön.

Noga utvalda råvaror

Mjöl och gryn är levande råvaror. Förutsättningarna ändras varje år beroende på sol, regn och vind. Varje år vid skördetid är det lika spännande att se var vi lyckas hitta den kvalitet på mjöl som våra goda bakverk kräver.

Vi söker upp de bästa råvarorna från noga utvalda leverantörer, som har undersökts vad gäller kvalitet och miljöarbete. Mjölet köps från i första hand Skåne och mellersta Sverige, och ibland Gotland eller Bornholm.

Mjölet är speciellt utvalt för att ge de rätta Göteborgs Kex-egenskaperna. Kexen måste till exempel få exakt rätt färg efter bakningen, och inte ha för mycket blåsor. När resultatet från varje skörd börjar strömma in står personalen redo att provbaka för att se om recepten behöver justeras.