Receptmakaren

RECEPTMAKAREN

Bjud på tilltugg och mingelmat som får applåder, väcker habegär och koms ihåg.

SALINAS MED CAMEMBERT, BALSAMICO & INKOKTA APRIKOSER

10 port
250 g Camembert
5-10 torkade aprikoser
2 msk råsocker
1 dl vatten
3 sprut balsamico

Ta så många aprikoser du är sugen på och strimla dem lite fint. Sjud alla ingredienser på svag värme i 10 minuter. Låt kompotten svalna och stå till sig innan drömmarna tar vid.

SALINAS MED VITMÖGELOST & TORKADE APRIKOSER

Torkad frukt har en sötma som blir sanslöst god med saltare ostar. Aprikoser är absolut en av dem. Bara hacka fint och toppa över vitmögelost som Brie eller Camembert, tills det strålar.

SURDEGSKEX MED GETOST & BLÅBÄR

Syrlig getost med blåbär är inte bara en fulländad smakkombination utan även en fullständig stilträff. Speciellt när du ringlat den gyllene med honung.

SMÅ DIGESTIVE* MED GORGONZOLA & VANILJKOKTA BJÖRNBÄR

10 port
300 g Gorgonzola
2 dl björnbär
2 msk råsocker
1 vaniljstång
½ dl vatten

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Sjud tillsammans med resten av ingredienserna på svag värme i 10 minuter. Låt kompotten svalna och stå till sig innan du bjuder på små underverk. *Små Digestive hittar du i Utvaldas kexsamling Våra 5 bästa.

SURDEGSKEX MED VITMÖGELOST & MARMELAD

Välj gärna en vitmögelost med riktigt mycket smak, som Brie de Meaux. Toppa den med marmelad på hallon eller körsbär smaksatt med lakrits och få ögon att slutas.

SMÅ DIGESTIVE* MED FÄRSKOST, ÄPPLE & PEPPARROT

Riv en bit pepparrot och ett sötare äpple, som svenska Ingrid Marie. Rör ner i 100 gram naturell färskost och toppa med rivet äpple. Det blir rosigare så. *Små Digestive hittar du i Utvaldas kexsamling Våra 5 bästa.

SALINAS MED BRILLAT SAVARIN, JORDGUBBAR & BALSAMICO

Längtar du efter tisdagsfiness eller drama till minglet? Då kan du bjuda på en Brillat Savarin med jordgubbe och syrlig balsamicokräm på toppen.

SMÅ DIGESTIVE* MED KITTOST, SYLTAD INGEFÄRA & KUMMIN

Om du känner dig extra lustfylld kan du sylta din egen ingefära och känna helt nya smaker. Gör det tillsammans med kittost och några tjusiga kumminfrön på toppen. *Små Digestive hittar du i Utvaldas 5 bästa.

HAVSSALTADE KEX MED VITMÖGELOST & SHARON

Är du sugen på något riktigt ljuvligt? Ta då en saftig sharonfrukt och skär upp den i fina skivor som topping till en vitmögelost. Sippa ett rött, lite mjukt vin och känn dig lätt i sinnet.

TUNNA DINKELKEX MED LÖJROM & AVOCADOFRAICHE

10 port
100 g löjrom
½ dl crème fraiche
1 mogen avocado
Salt, peppar och citronsaft
Dill

Vispa crème fraîchen hård och blanda försiktigt ner mosad avocado. Sätt smaken med salt, peppar och citronsaft efter humör. Precis innan servering spritsar du krämen på kexen och färgklickar med löjrom och dillvippa.

LÄTTA DINKELKEX MED BLÅMÖGELOST & MOSTARDA

En krämig blåmögel passar så väldigt bra ihop med en italiensk Mostarda, som kort och gott är senapsmarinerade päron. Om du är nyfiket våghalsig svänger du ihop den helt själv.

LÄTTA RÅGKEX MED RÖKT MAKRILLRÖRA

10 port
150 g makrillfilé
1 dl crème fraiche
3 msk finhackad dill
Salt, peppar och citronsaft
Gräslök

Vispa crème fraichen hård och blanda försiktigt ner finfördelad makrill och dill. Sätt smaken med salt, peppar och citronsaft efter humör. Klicka röran på rågkexen och toppa med gräslök precis innan du bjuder på underverk.

FINA RÅGKEX MED GETOST, HONUNG & PINJENÖTTER

Den syrliga getosten kommer helt till sin rätt när du ringar över honung och toppar med rostade pinjenötter. Ett rågkex till det och du har en briljant kvartett.

FINA RÅGKEX MED GETOSTKRÄM & FÄRSKA ÖRTER

Blanda ihop getosten med lite crème fraîche eller grädde så blir den krämigare. Friska upp med citronmeliss eller basilika som du rör ner och ringla honung på toppen, om du vill få söta applåder.

LÄTTA DINKELKEX MED VITMÖGELOST & PÄRON

Tänk vad nyskuret söta päronklyftor kan friska upp en vitmögelost. Rosta lite nötter och toppa med för att runda av. Hela eller ömsint grovhackade.

SMÅ DIGESTIVE* MED KITTOST, PÄRON & KUMMIN

Ibland kan man inte låta bli att bjuda på nyanser av det oväntade. Som en kittost toppad med söta päronklyftor och kummin. *Små Digestive hittar du i Utvaldas kexsamling Våra 5 bästa.

FINA RÅGKEX MED GETOST & FÄRSKA FIKON

Smaken av färskt söta fikon gör sig så väldigt bra tillsammans med en krämig getost. Låt oss föreslå franska Saint-Maure. En klassiker.

HAVSSALTADE KEX MED FÄRSKOST, ÖRTER & HONUNG

Följ säsongen när du botaniserar bland örterna. Kanske blir det just basilika du rör ner med honung i naturell färskost. Ta en matsked honung per 100 gram färskost eller gå på ren känsla.

SMÅ DIGESTIVE* MED BLÅMÖGELOST & HONUNGSROSTADE VALNÖTTER

Rosta valnötterna i het panna tills de fått färg. Ringla över 1 msk honung och dra pannan från värmen. Toppa det söta på en krämigt salt blåmögelost och känn dig brittisk. *Små Digestive hittar du i Utvaldas kexsamling Våra 5 bästa.

HAVSSALTADE KEX MED RÄKOR & FÄRSKOST SMAKSATT MED VÄSTERBOTTENOST

10 port
250 g färska räkor
1 burk matlagningsyoghurt
½ dl riven Västerbottenost
1 msk olivolja
Salt, peppar och citronsaft
Smörgåskrasse

Häll yoghurten i ett kaffefilter kvällen innan och låt vasslen rinna av under natten. Plötsligt har du gjort din egen färskost. Blanda i Västerbottensosten och sätt smaken med salt, peppar och citronsaft. Precis innan servering spritsar du krämen på kexen och stilar med räkor och krasse.