Ost kexskolan

NJUTARGUIDEN

GÖR GOTT GODARE

Ost är som bäst i rumstemperatur, det är då alla smaker kommer fram. Ta ut den ur kylen någon timme innan servering eller skär osten i mindre bitar om du inte har tid att vänta på det goda. Då tempereras den snabbare.

Utvalda_sottsalt

SALTA SÖTT

Att kombinera de två är alltid en bra idé. Oftast är det sältan i osten och kexet som möter sötman i vin och marmelad. Där någonstans blir man extra förtjust.

Utvalda_atakanten

KÄNN SMAKERNA

Och gör det i harmoni med smaklökarna. Börja med färskost, hårdost och vitmögelost som är mildast. Det öppnar upp för intensiteten hos getost och tvättad kittost. Blåmögelostar smakar allra mest och längtas till sist.

BEKANTA DIG

Osten håller fukten tack vare kanterna, så låt dem vara kvar när du serverar den. Det blir också stiligare så. Och vill man äta kanten så går det alldeles utmärkt – ge dig hän.

Utvalda_nottermandlar

FÅ PÅ NÖTEN

Och lyft det salta i kex och ost. Extra underbart är det med valnötter, hasselnötter, pinjenötter och mandlar. Rosta dem gärna innan du toppar dem hela eller grovt hackade.

BÄR FRUKT

Att följa med årstiderna ger ostbrickan smak av sommarens färska jordgubbar och körsbär. På hösten blir den extra söt av päron och sharon.

SÄSONGSNJUT

När värmen och ljuset tittar fram är det dags att njuta av mildare ostar, som färskost och getost. När mörkret och kylan faller på blir det extra gott med smakrika ostar, som lagrad hårdost och kittost med sötare tillbehör.

DRYCKSKAPA

Ung och mild ost smakar så mycket mer med en lite snällare dryck, gärna med syra. Äldre och lagrad ost vill ha kraftigare sällskap, med mer styrka och ibland sötma.