Gott med Ballerina

Vanliga frågor

Här hittar du svaren på de allra vanligaste frågorna om Göteborgs Kex.

Vi svarar gärna på frågor om vårt företag och vad produkterna innehåller. Om du inte hittar svaret på det du söker bland frågorna här, gå till vårt kontaktformulär och ställ din fråga.

Varför heter företaget Göteborgs Kex men ligger i Kungälv?

En av anledningarna är att företaget grundades i Göteborg. Vid denna tidpunkt var det heller inte bestämt var fabriken skulle ligga. En annan orsak kan vara att det ur marknadsföringssynpunkt lät bättre med Göteborgs Kex, med tanke på att Kungälv vid den här tiden var en relativt liten och okänd ort.

Varför ligger Göteborgs Kex vid älven i centrala Kungälv?

Den första fabriken anlades vid älvstranden på grund av att sjötransporterna då var mycket viktiga. Sedan dess har företaget legat kvar på samma plats, då man trots sitt centrala läge inte stör sin omgivning särskilt mycket – mestadels sprider sig en doft av nybakat över centrala staden.

Varifrån kommer ordet kex och hur ska det uttalas?

Ordet kex kommer ursprungligen från det engelska ordet cakes (kakor). Men från början anses engelskans cake ha lånats från det fornnordiska ordet kaka. Ordet kan uttalas på två olika sätt och har alltid varit en källa till diskussion bland språkintresserade. En del anser att kex bör sägas med hårt k (som i kalas), eftersom det då liknar engelskans cakes. Andra tycker att vi bör betrakta kex som ett svenskt ord, och då gäller uttalsregeln mjukt k framför vokalen e (alltså ett tje-ljud). Traditionellt är uttalet med tje-ljud vanligare i västra och södra Sverige.

Vilka är Göteborgs Kex mesta storsäljare?

Sedan ett antal år toppar Ballerina försäljningslistan, följd av Singoalla på andra plats.

Hur länge har Guld Marie tillverkats?

Mariekex är en riktig trotjänare som funnits i sortimentet sedan starten 1888.

Varför heter det Mariekex?

Namnet har sitt ursprung från det engelska kungahuset genom en 1874 ingift rysk storfurstinna som hette Maria Alexandrovna.

Hur länge har Ballerina tillverkats?

Ballerina började säljas 1963 och blev genast en framgång.

Hur många Ballerinakex tillverkas årligen?

Ca 300 miljoner Ballerinakex tillverkas årligen och mer än 2000 Ballerinakex per minut lämnar linjen vid produktion.

Hur viktigt är Göteborgs Kex för Kungälv?

Göteborgs Kex är Kungälvs största privata arbetsgivare med ca 500 anställda och med sitt centrala läge i staden har man integrerat boende och arbete på ett naturligt sätt.

Har ni möjlighet att hjälpa till med sponsring?

Vi får många förfrågningar om sponsring av olika slag och på grund av det stora antalet förfrågningar kan vi tyvärr inte vara med och stödja alla. Vi har därför valt att inte sponsra klasser, idrottslag, föreningar eller privata fester.