topp_cafe.jpg

Visste du att...

…Chocolate Chip Cookies även kallas för ”Tollhouse Cookies” efter den restaurang där de först bakades. Ruth Wakefield, en av ägarna till restaurangen skulle en dag göra kakor med chokladsmak och upptäckte att hon inte hade någon kakao hemma. Hon skar då istället upp en chokladkaka i små bitar med tanken att de säkert skulle smälta i ugnen. Det gjorde de inte, men istället skapades en ny kaka som blev en succé för restaurangen och älskas av människor över hela världen i dag. Café Original Cookies är baserade på Ruth Wakefields recept.

…även Brownies sägs härstamma från ett lyckosamt misstag i köket. I John Marianis bok The Encyclopedia of American Food and Drink berättas om en hemmafru i Maine som bakade en sockerkaka med chokladsmak, men glömde att lägga i bakpulver. Kakan blev inte alls som det var tänkt, men eftersom hon inte ville slänga bort mat hur som helst serverade hon den ändå – och en klassiker var född. Café Brownie lanserades 2005 och revolutionerade marknaden för mjuka kakor. I dag finns den i tre olika varianter, samt i portionsförpackning.

…kakao växer kring ekvatorn. Det är bönorna som finns i kakaofrukterna som används när man tillverkar choklad. Först får bönorna jäsa i två veckor innan de rostas. Därefter mals de och skalen tas bort. Massan som man får fram värms upp och man kan då skilja den mörka och bittra kakaomassan från det söta kakaosmöret. Därefter tillsätts lämplig mängd kakaosmör till kakaomassan, för att få en god choklad. Enkelt uttryckt kan man säga att ju högre kakaohalt, desto finare choklad. I Café 72 % Mörk Brownie är kakaohalten i chokladen just 72 %.