jennis-top.png

Jennis Blåbärssymfoni

Saftiga blåbär, tranbär och stora bitar av vit choklad och mjölkchoklad

kakor

Jag älskar blåbär och dessutom är de rika med vitaminer och mineraler. Efter en lång dag i blåbärsskogen kom jag hem och ville prova något nytt. Jag ville baka något annat än en klassisk blåbärspaj. Då kom jag på att jag kan använda blåbären i hembakade kakor! Mycket vit choklad och mjölkchoklad tillsammans med blåbär är en härlig mix. För att kakorna inte skulle ha blivit alldeles för söta blandade jag i lite tranbär för att få lite syrlighet. Kakorna blev gudomliga.
Prova gärna att baka själv! Receptet finns här nedan och på paketet.

Hälsningar Jenni


Recept Jennis Blåbärssymfoni:
(Ca 20 stora kakor)
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör eller margarin, rumstempererat
1 1/2 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 dl sirap
1/2 dl äppelmos
1/2 dl vatten
40 g torkade blåbär
40 g torkade tranbär
40 g russin, grovhackade
100 g vit choklad, grovhackad
60 g mjölkchoklad, grovhackad

1. Förvärm ugnen till 200 °C. Blanda mjöl, smör, socker, bakpulver och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, äppelmos, vatten och blanda samman till en deg. Blanda till slut i bär, russin och choklad.

2.  Rulla försiktigt ut degen till antingen en lång rulle eller flera små (ca 5-7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåp i ca 30 minuter. Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.

3. Sätt in kakorna i ugnen och sänk värmen till 175 °C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna på galler.