Pepparkakor till jul

Julen 1888 gräddade vi våra allra första plåtar med julkryddade pepparkakor. Då som nu var de fina och spröda, och innehöll de bästa och godaste ingredienser som stod att finna. God Jul önskar vi på Göteborgs Kex! För etthundratjugosjätte gången.

Nytt recept med unik kryddmix.
Smaka på våra godaste pepparkakor någonsin. Vi har blandat kanel, nejlika, kardemumma och ingefära för att få en balanserad, fyllig smak som verkligen smakar pepparkaka utan att bli för kryddig & pepprig. Kardemumman gör att vi får en rund ton så att inte smaken blir för stark. Allt för att få en pepparkaka som tilltalar både gamla och unga pepparkaksälskare. Kakorna har också blivit både tunnare och sprödare än tidigare. Precis som en perfekt pepparkaka skall vara. Du hittar våra pepparkakor både som klassiska hjärtan och figurer.


Baka gärna själv! (ca 40 hjärtan)

8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk ingefära
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk mald nejika
1 dl flytande margarin
50 g osaltat smör
2 dl strösocker
1 msk florsocker
2 dl ljus sirap
ca 1/2 dl vatten


Gör så här:

  1. Ugn: 225 °C

  2. 1. Blanda bikarbonat salt och kryddor med mjölet
  3. 2. Rör ihop fett, socker och sirap smidigt.
  4. 3. Tillsätt mjölblandningen och vatten och blanda till en smidig deg. Låt degen vila i kyl en timme med plast över så den inte torkar på ytan.
  5. 4. Kavla en bit av degen i taget och stansa ut önskade figurer. Lägg över på smord plåt. Det går lika bra att använda bakplåtspapper.
  6. 5. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Pepparkakshjärtan – nu ännu godare

pepparkakshjärtan_ny
Näringsvärde per 100g
Energi KJ (Kcal) 1800 (430)
Protein 5,5 g
Kolhydrater 79 g
Varav sockerarter 36 g
Fett 10 g
Fiber 1,2 g
Salt 1,1 g

Pepparkaksfigurer – nu ännu godare

pepparkaksfigurer_ny
Näringsvärde per 100g
Energi KJ (Kcal) 1800 (430)
Protein 5,5 g
Kolhydrater 79 g
Varav sockerarter 36 g
Fett 10 g
Fiber 1,2 g
Salt 1,1 g