Ballerinatårta

Vi firar 10 000 likes på Ballerina Facebook

Nu har vi passerat 10 000 likes på Facebook och det firar vi med en härlig Ballerinatårta. Kollegan och redovisningsekonomen Maria Culha har bakat en helt fantastisk tårta som inte bara är otroligt vacker utan också otroligt god. Underbara smaker av choklad kombineras i den här tårtan och i det här receptet har Maria använt Ballerina Original men det går naturligtvis bra att använda din Ballerinafavorit.

Recept

Chokladbottnar

  • 2 ägg
  • 2,5 dl filmjölk
  • 2,5 dl starkt bryggt kaffe
  • 1,25 dl neutral matolja
  • 200 g mjöl
  • 450 g strösocker
  • 75 g kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker


Smörj och mjöla tre engångsformar ca 20 cm. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, filmjölk, olja och kaffe. Lägg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30–35 minuter i mitten av ugnen. Låt de kallna innan du tar ut dem ur formarna.

Mjölkchokladfyllning med Ballerinabitar

  1. 180 g mjölkchoklad
  2. 3 dl vispgrädde
  3. 8 st ballerinakakor


Hacka chokladen fint. Värm grädden i en kastrull och rör i chokladen så den smälter.
Viktigt: Grädden får inte koka för då går den inte att vispa upp sen.

Ställ blandningen i kylen tills den blir kall - minst fem timmar (helst över natten). Vispa upp blandning och bred fyllningen på de kalla bottnarna. Hacka ballerinakakorna och strö över fyllningen.

Nougatfrosting

  1. 50 g rumsvarmt smör
  2. 150 g nougat
  3. 2 dl florsocker
  4. 100 g philadelphiaost


Vispa smör och nougat tills det är helt slätt och krämigt. Tillsätt florsocker och philadelphiaost, och vispa tills allt är helt blandat. Täck tårtan med frostingen.

Chokladganache

  1. 150 g choklad
  2. 1 dl grädde
  3. 35 g smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Ställ i kylen för att stelna, gärna över natten.

Dekorera tårtan med chokladganache, Ballerinakakor och nougatfrosting. Ett tips är att värma lite av ganachen och hälla försiktigt längst med den övre tårtkanten.

Maria har en blogg som heter Cake by Mary där kan du få flera tips på goda bakverk.