Zlatan och Kungen

Kungen och Zlatan fikafavoriter hos svenskarna

Svenskarna älskar sitt fika och varannan svensk fikar varje dag. Vi blir effektivare på jobbet om vi fikar, men för merparten av svenskarna står fikastunden främst för en stunds skön avkoppling och gemenskap. Medan männen helst fikar med sin partner vill kvinnorna mest av allt fika med bästa väninnan. Och chefen är det ingen som vill fika med men däremot gärna med kungen och Zlatan. Allt enligt en kartläggning som Göteborgs Kex gjort i samarbete med Synovate.

Pressmeddelande 2011-06-28

Fikastunden är ett tillfälle att umgås och prata med varandra. Merparten av kvinnorna vill allra helst ta en fika med bästa väninnan och finns inte hon tillgänglig fikar de gärna med sin partner. Männen däremot önskar sig mest av allt en fikastund med sin käresta. Och kvinnorna vill gärna ha barnen som fikasällskap men det vill inte männen – endast fyra procent av männen bjuder helst av allt sina barn på fika.

– Undersökningen pekar på ett behov vi jobbar för varje dag, nämligen att ge fikastunden det lilla extra med kex och kakor som så många svenskar tycker om. Fikastunden för oss samman i en gemenskap, säger Camilla Everberg, marknadschef på Göteborgs Kex.

Män fikasnackar helst om jobbet

Samtalsämnena varierar självfallet men påfallande många, framförallt äldre, pratar om dagsaktuella händelser. Av kvinnorna är det 20 procent som helst pratar barn och hemmafix mot endast 10 procent av männen. Män pratar hellre om jobbet och sport, och ju högre inkomst desto mer intressant tycker män att det är att prata jobb under fikastunden. Drygt en tredjedel av dem pratar helst jobb medan endast tio procent av kvinnorna menar att jobbet är ett vanligt samtalsämne när de fikar. Vädret är ett annat kärt samtalsämne liksom våra fyrfota vänner.

Få fikar på första dejten

14 procent av svenskarna hade sin första dejt med sin nuvarande partner över en fika. Däremot uppger över hälften att de helst av allt fikar med sin partner eller sin bästa vän, vilket tyder på att svenskarnas älskade fika är något man gör med dem man tycker allra bäst om och har en etablerad relation till. En möjlighet till en stunds skön avkoppling och gemenskap helt enkelt.

Göteborgs Kex bjuder på ”gofika” i sommar!

Under sommaren unnar vi oss gärna fika med härligt sällskap och goda kex och kakor. Begreppet ”gofika” förekommer frekvent på olika platser i landet. Det används ofta när man beskriver en fika som innehåller det där lilla extra goda. Göteborgs Kex vill fortsätta att göra fikastunden ännu lite godare och gladare genom att bjuda på goda kex och kakor, dvs gofika i sommar.

– Vi vill helt enkelt bjuda människor som vi tycker förtjänar en god och glad fika. Och vi förväntar oss inget tillbaka. Vi håller ögonen öppna för att hitta människor och företag som vi tror skulle bli glada av en gofika och kommer att finnas på ett antal utvalda platser i landet. Och på Facebook, säger Camilla Everberg.

Besök gärna www.facebook.com/Gofika

Undersökningen genomfördes via telefonintervjuer med 1052 personer i telefonomnibussen Synovate Direkt. Urvalet är riksrepresentativt för Sveriges befolkning från 16 år och uppåt. Intervjuerna genomfördes under perioden 30 maj–7 juni 2011.


För mer information kontakta gärna:

Nicklas Sjöqvist, informationschef Göteborgs Kex,

Tel +46 70 817 41 00, e-post nicklas.sjoqvist@orkla.com