Från ax till kex

Så bakar vi på Göteborgs Kex

Du som någon gång bakat bröd vet också hur man bakar kex. Det går nämligen till på ungefär samma sätt. I de flesta fall börjar man med att blanda en deg som sedan kavlas ut och skärs till rätt form innan kexen slutligen gräddas i ugnen. Wafers, däremot, bakas på samma sätt som våfflor. En smet hälls mellan två järn som värms upp och gräddar kexen samt ger önskat kexmönster. Här får du veta hur vi bakar våra klassiska Ballerinakex!

1. Mjölbilen
Varje dag anländer mjölbilen till Göteborgs Kex. Efter godkännande av kvalitetsavdelningen pumpas mjölet direkt in i fabrikens mjöltankar. Varje dag förbrukas cirka 60 ton mjöl.

2. Råvarukontroll
Med hjälp av datorer kan personalen på blandningen både kontrollera råvarutillgången i tankarna och styra blandningsprocessen för de olika degarna.

3. Degblandning
Ballerina är ett så kallat sandwichkex, ett mördegskex i två lager med fyllning emellan. De ljusa och de mörka kexen bakas parallellt och två olika degar måste därför blandas ihop varje gång det är dags att tillverka Ballerina. Samtidigt som degarna blandas, görs också nougatfyllningen i ordning.

4. Valsning
När degarna är färdiga valsas de genom utsvarvade och graverade formar som ger kexen rätt form och mönster.

5. Gräddning och kontroll
Kexen gräddas på ett löpande band i en 40 meter lång gaseldad ugn. De gräddade kexen kontrolleras och kex som inte håller måttet sorteras bort manuellt.

6. Avsvalning
Efter gräddningen fortsätter kexen ut på en avsvalningsbana och vidare till en anläggning där det mörka bottenkexet förses med nougatfyllning. Här går det undan. Varje minut förses cirka 2000 kex med fyllning.

7. Dockning och kylning
Det ljusa överkexet pressas nu ihop med underdelen. De färdiga kexen fortsätter sedan genom en 20 meter lång kyltunnel för att fyllningen snabbt skall stelna.

8. Förpackning
Vid förpackningen sorteras kexen så att varje paket får rätt antal. Därefter slås kexen in i den välbekanta Ballerinaförpackningen.

9. Slutpackning
Packade och klara färdas kexen längs Ballerinornas motorväg mot den slutgiltiga packningen i kartonger för vidare transport till grossister och ut i butikerna.

10. Leverans
Personalen på lagret håller koll på de utgående leveranserna. Varje vecka lämnar ett stort antal lastbilar Göteborgs Kex lastade med läckerheter som till slut kanske hamnar hemma hos dig.