Spanska godsaker

Det bästa av många världar

Det spanska köket är en mix av många olika matkulturer. Där finns medelhavets friska smaker av olivolja, grönsaker och fisk, men också influenser från Afrika och orienten. Här är några recept för dig som gillar starka färger och smaker.

Tapas

Serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
Några goda korvar, gärna lite starka
Baskisk hårdost och getost
Om det är svårt att få tag i spanska ostar, ta då svenska eller din favorit
Soltorkade tomater
Oliver
Kex: Cream Cracker och Salinas

Marinerad aubergine

1 liten aubergine
Hackad persilja
1 msk hackad lök och lite vitlök
Lite olja till pannan
Gör så här: Skär auberginen i kuber. Salta och låt dra i 15 minuter. Hetta upp olja i pannan och stek auberginen. Vänd i persilja och lök. Lägg i skål.

Avokadosalsa

2 avokado
1 skållad och urkärnad tomat
1 msk finhackad purjolök
Lite citronjuice
Salt och peppar
Gör så här: Skär avokado och tomatkött i små tärningar. Vänd i lök och citron. Smaka av med salt och peppar.

Mangosalsa

1 mogen mango
1 liten bit fin, finhackad chili
1 msk finhackad gräslök
Lte koriander
Limejuice
Salt och peppar
Gör så här: Hacka mangon fint och blanda med övriga ingredienser. Salta och peppra.

Ugnsrostade paprikor

Gul, grön och röd paprika delas på mitten och gnids in med olivolja. Lägg dem sedan på en plåt och rosta i 30 minuter på 175-200°C. Låt svalna något innan skalet dras av. Salta och droppa lite olja över dem.

Gazpacho

6 portioner
800 g mogna tomater
100 g gurka
100 g röd paprika
1 vitlöksklyfta
50 vitt bröd utan kanter
½ citron, saften
3 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här: Skär grönsaker och bröd i mindre bitar. Mixa och låt stå över natten. Servera med kex, tapenad och olivröra.

Tapenad, olivröra

50 g kärnfria svarta oliver
2–3 sardeller
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk kapris
lite olivolja
Gör så här: Mixa alla ingredienser i en matberedare till en inte allt för fin massa.