Snöväder

Sakta i backarna

Kalla dagar gäller det att ladda med både snabb och långsam energi. Allt för att hålla värmen och humöret på topp. Här ger vi dig tips på några enkla godispåsar att ta fram när det börjar kännas lite segt i backen.

I vårt grannland Norge gillar man att gå på tur. Där har ”Turmiks” blivit ett självklart begrepp –  alltså en blandning av goda, enkla saker som ger snabb energi och är lätt att ta med sig i fickan eller ryggsäcken. Enligt vår norska expert kan en turmiks bestå av en eller flera av följande godsaker:

Kex (till exempel Brago med valfri smak)
Choklad, bryt den i bitar redan på förhand så slipper du stelfrusna fingrar
Nötter och torkad frukt (ett enkel lösning är här att ta med OLW´s Minimellan – färdigblandade alldeles lagom stora påsar med nötter och torkad frukt)
Frukt, till exempel apelsin eller banan
Bullar eller andra mjuka kakor

Göteborgs Kex bästa turmiks

För 2 personer
2 Brago Havre med äpple och kanel
3 Brago Fullkorn
50 g choklad (en halv chokladkaka)
1 dl nötter och russin
Gör så här: Bryt kexen och chokladen i bitar och blanda med nötter och russin. Häll ned allt i en liten plastpåse eller plastburk och stoppa ned i fickan eller ryggsäcken. Klart!

Korv i termos

Ska du på en längre åktur? Häll kokande vatten i en termos och lägg i några korvar, och och ta med den ut i backen tillsammans med några korvbröd eller tunnbröd. Då har du varm mat när du så småningom blir hungrig.

Lekar i backen

Att åka skidor är kul som det är. Men vill du ha lite variation så har vi tips på några skidlekar:

Följa John
Den som är John börjar att åka nedför backen, och de andra följer efter i samma spår med avstånd mellan varje åkare. John gör olika rörelser som inte har med skidåkning att göra och de andra upprepar på samma ställe som John gjorde rörelsen.

Masken
Deltagarna ställer sig tätt bakom varandra och håller varandra runt midjan eller i stavarna. Masken börjar åka och svänger med stora plogsvängar nedför backen. Räkna med att trilla!

Slalom mellan kompisarna
Deltagarna ställer sig i backen som en mänsklig slalombana och låter den som är högst upp köra igenom banan för att sedan ställa sig som en slalompinne längst ner. Leken fortsätter så länge man känner för det eller tills backen är slut.