Utflykt på stranden

Lata dagar i solen

När högtrycket är på väg gäller det att vara förberedd för att få ut mesta möjliga njutning av sommaren. Gör det enkelt för dig och låt strandväskan med det allra nödvändigaste stå färdigpackad i hallen. Badkläder, handduk, rena underkläder, solskydd, en flaska saft, en rulle kex och en bok. Svårare än så behöver det inte vara.

Strandmat

Den gamla myten om att det är farligt att bada efter man ätit – ”akta dig, du kan få kramp!” – skapades nog av en förälder som ville sova en stund i lugn och ro efter maten. Och visst är det härligt att slumra till när man ligger där, mätt och dåsig och solvarm med en ljum sommarbris som sveper över bar hud. För att din strandupplevelse ska bli fulländad ger vi dig här recept på några av våra egna strandfavoriter.

Bästa strandkexen
Kex är givna i utflyktskorgen, men tänk på att välja rätt sorter. Fyllningar och choklad kan lätt smälta om du inte har dem i kylväska. Om provianten består enbart av kex – börja gärna med ett par mättande Digestive. Sedan kan du avsluta med sötare kex till efterrätt – Guld Marie, Brago eller Tom & Jerry. För att undvika sand i kexen och smulor i väskan – ta med gummiband eller plastklämma att återförsluta förpackningen med. Eller ta med Hushållswafers eller Jätten, som vi har gjort återförslutningsbara.

Frallor med tonfiskröra
Dela stora mjuka frallor, lämna gärna en liten bit kvar så att de hänger ihop. Gröp ur dem och fyll med en röra gjord av delfinvänlig tonfisk, lätt crème fraiche, rödlök, hackat hårdkokt ägg, salt och peppar. Lägg i några klyftade körsbärstomater och ett par cornichoner. Snabbt, gott och mättande för den hungrige.

Pizzabullar
Populära bland såväl stora som små. Gör en plåtstor pizza på vanligt vis, men rulla ihop den som en rulltårta och skär lagom tjocka bullar som sedan läggs i bakformar och penslas med ägg innan de gräddas. Lätt att frysa in och ha i beredskap när sol och värme är på väg.

Grilla!
En engångsgrill är oumbärlig för den som trött på mackor. Marinera laxspett hemma, grilla och ät med en god blandad sallad på stranden.

Håll  saften kall
Om du vill kyla saften på stranden kan du blöta en handduk, vira om flaskan och ställa hela paketet i solen. Tro’t eller ej, det fungerar utmärkt.


Strandlekar

Fiska krabbor
Det krävs visserligen lite beredskap för att bli en framgångsrik krabbfiskare, men en bit snöre och en klädnypa är lätt att ha liggande i strandväskan.
Knyt ett långt snöre i klädnypan. Plocka upp en mussla, krossa den lätt mot en sten och sätt fast den i klädnypan. Sänk ner musslan, gärna vid en stenbumling eller några tångruskor, och vänta in en nyfiken krabba. Tålamod är en dygd.
En strandhink fylld med havsvatten är bra att samla krabborna i, men glöm inte att hälla tillbaka dem i havet innan ni åker hem.

Ryggteckningar
Rita en teckning på en bar rygg med hjälp av ett grässtrå eller liknande. Låt ryggens ägare gissa vad teckningen föreställer. Om man gör leken med lite större barn kan man även prova att skriva ord på ryggen. Det är mer svårgissat än man skulle tro.

Skattjakt
Göm en rulle Bragokex på ett bra ställe. Lägg ut en serie ledtrådar för barnen att följa, till exempel stenar utlagda till en pil, eller kvistar som pekar i rätt riktning. Låt fantasin flöda, och använd vad som än finns tillgängligt på stranden: musselskal, tång eller gamla glasspinnar.
Vill du att barnen ska få extra piratkänsla kan du gräva ner det oöppnade kexpaketet i sanden och markera platsen med ett ’X’.

Land och rike
Rita en jättestor cirkel i sanden, och dela in den jämnt i så många tårtbitar som det finns deltagare. Var och en döper sitt ”land” och ställer sig i det. Den som börjar kastar in en pinne i någon annans land och ropar ”jag invaderar (landets namn)!” Alla utom den som får pinnen ska springa så långt bort de kan, medan den som blivit invaderad plockar upp pinnen och skriker ”stopp!”. Nu ska alla som sprungit stå blick stilla medan den invaderade kastar pinnen och försöker träffa någon av dem. Om man träffar får man ta en del av dennes land genom att rita en ny gräns med pinnen, så långt man når utan att fötterna lämnar ens eget land. Om man missar får den man kastat mot istället ta en del av ens eget land på samma sätt. Den som blivit invaderad fortsätter sen leken genom att i sin tur kasta pinnen in i någon annans land. Den som blir av med hela sitt land åker ut, och den som till sist står som härskare över hela cirkeln vinner leken.