Utflykt i skogen

Höstmys i skogen

En tur i skogen med svampkorgen är ett enkelt sätt att ta vara på en fin höstdag. Här ger vi dig några tips som kan göra en tur under trädkronorna till en riktigt mysig och lyckad upplevelse.

Från tå till topp

Skogen är full av roliga träd att klättra i, stenar att krypa över och pölar att plumsa i. Det blir helt enkelt mycket roligare att vara ute om man får lov att smutsa ner sig precis så mycket som man själv vill – oavsett om man är fem eller femtio år gammal. Börja nerifrån med ett par riktigt sköna skor som tål väta. Om det är blött ute, se till att ha en extra uppsättning skor och strumpor i bilen, så sliipper du kalla och blöta fossingar på vägen hem. För övrigt är tumregeln oömma kläder som tål åtminstone ett lätt duggregn.

För hungriga magar

Man blir hungrig av att vara ute och leta svamp, särskilt om man går och fantiserar om smörstekta kantareller och krämig risotto med Karl Johansvamp. Några kex och lite varmt att dricka är en bra humörhöjare om verkligheten mest visar sig bestå mest av murkna stubbar och löv. Kexrullar är lätta att ta med – och äter ni inte upp allihop är det bara att stänga igen förpackningen med ett gummiband eller en plastklämma. En bra kombination är att först bjuda på ett lite mer mättande kex, som till exempel Digestive. Sedan får ett sötare kex som Ballerina fungera som dessert. Tänk på att ta med mat som inte orsakar för mycket sopor, det blir trist att släpa med sig.

Svampletarsandwich

För längre turer kan en enkel sandwich vara ett bra komplement till kexen.

2 brödskivor
2 salladsblad
2 skivor skinka eller kalkon
Färskost med smak av soltorkad tomat
Gurka
Gör så här: Bred mjukosten på den ena brödskivan, lägg på sallad och skinka, skär eller hyvla tunna skivor av gurka och lägg ovanpå, avsluta med att lägga över den andra brödskivan. Skär brödet på diagonalen för att få trekantssmörgåsar som är lättare att äta. Packa in i folie och du är redo för avfärd!

Skogstips

En svampbok hjälper dig att avgöra vilka svampar som ska få följa med hem. Den kan också vara till nytta när svamplyckan sviker. Små upptäckare kan tycka att det är helfestligt att få identifera även de mest oaptitliga svampar.

Något att sitta på är ett måste i kalla och blöta skogsmarker. Om det sedan är en filt med plastad undersida, ett sittunderlag eller en plastpåse med en tidning i spelar mindre roll.

Har du barn med dig? Det kan vara smart att ge små svampletare med mycket spring i benen en reflexväst att synas i och en visselpipa att blåsa i om de inte kan hitta dig. Lär dem det gamla knepet "att krama ett träd". Tanken är enkel – att barnet, om det kommer bort, ska hitta ett lagom stort träd att krama. Dels för att det anses vara lugnande att krama något, dels för att barnet då står stilla och blir mer lätthittat.

Vill du ha fler tips inför skogsturen? Då rekommenderar vi Civilförsvarets sida Hitta vilse som på ett enkelt och lekfullt sätt lär ut tips för både stora och små om hur man undviker att gå vilse. Och hur man hittar rätt igen om man skulle råka komma bort.

Svamptips

• Plocka bara svamp som du säkert vet är ätbara. Undvik vita svampar och bruna skivlingar.
• Det är klokt att invänta vackert väder när man ska på utflykt i svampskogen. Svamparna håller sig nämligen bäst om de plockas vid torr väderlek och dessutom bärs i en luftig korg.
• Förvara helst inte svamp i plast. Papperspåse är ett bra alternativ till svampkorg.
• Undvik att skölja svampen.
• Använd borste när du rensar svamp, undvik kniv.
• Svampsmaken löser sig bäst i fett, stek därför svampen i smör eller olivolja.
• Är svampen väldigt fuktig så stek den först i torr het panna tills vätskan har dunstat bort. Häll därefter på fett för smakens skull.
• De flesta svampar blir mycket goda med bara salt och smör som krydda. Vitlök, svartpeppar, timjan, dragon och persilja passar också bra till svamp.
• Frys inte in rå svamp. Stek den eller koka den hastigt innan du fryser in den. Eller torka den och förvara i burk med tättslutande lock.

Svampstuvning

Hade du tur i svampskogen? Här följer ett recept på svampstuving.

4 personer
6 dl färska kantareller, rensade, grovhackade
½  dl schalottenlök eller gul lök, finhackad
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
75 g smör
Salt och nymalen vitpeppar
Ljus soja
Gör så här: Smält löken i smör på medelvärme. Höj värmen och lägg i svampen. Stek tills all vätska ångat bort. Strö vetemjölet över, rör om och häll i grädden. Låt sedan svampstuvningen koka samman under omrörning. Smaka av med salt och peppar samt ljus soja. Servera gärna stuvningen på Digestive Oliv, smakerna av oliv och svamp passar väldigt bra ihop.

Hittade du ingen svamp? Inga problem, köp med dig en burk färskost med kantareller på vägen hem, och följ vårt recept i stället.