Utflykt med bil

Med gott humör kommer man långt

Att sitta timme efter timme i bil är kanske inte det roligaste. Se till att ladda med lite knapriga överraskningar så att alla håller ut hela vägen. Välj gärna återförslutningsbara påsar som Jätten och Bageriets Bästa Små Kakor, så minimerar du risken för smulkaos i baksätet. Här ger vi dig tips på några lekar som gör bilresan till mer än bara en transportsträcka.

Nummerplåts-ord

Sitter ni fast i en tråkig bilkö? Titta på nummerplåtarna omkring er och försök hitta på det mest kreativa ordet utifrån nummerplåtens bokstäver. Vad som är kreativt kan vara öppet för diskussion. Vissa tycker det är mest elegant när ordet är så kort som möjligt, till exempel när TRA blir "tårta" eller "trams". Andra föredrar mer utsvävande kombinationer, som "trollkarls-attiraljer" eller "tur-amöba".

Gissa rätt

En person tänker på en person eller figur. De andra får ställa frågor som endast kan besvaras med ja eller nej. Med hjälp av frågorna kan man till slut gissa sig fram till vilken person det är. Den som gissar rätt får välja nästa person. Man kan variera leken genom att bestämma att man bara får ställa ett visst antal frågor. Eller bestämma innan vilken kategori av person det ska vara – en kunglighet, en seriefigur eller någon i släkten.

bilbingoBilbingo

Perfekt lek för de lite yngre resenärerna. Leken är för två personer. Varje barn får en bingo-bricka och uppgiften att hålla ögonen på varsin sida av vägen. Det gäller sedan att hoppas på att motiven på brickan dyker upp utanför bilfönstret. Ser man till exempel en häst så skall denna kryssas över på bingo-brickan. Den som först kryssat sin bricka full har vunnit. Är resan lite kortare så kanske det räcker med att få en full rad. Ladda hem bingobricka som pdf!

Lek med siffror

Det här är en bra lek för barn som just har börjat intressera sig för siffror och bokstäver. Bestäm ett tal mellan 1 och 1000. Tävla mot varandra genom att hitta ett bilummer som är så nära detta tal som möjligt.

My way on the highway

Varje gång ni kör om en bil – tävla om vem som först lyckas komma på en sång som börjar på någon av bokstäverna på bilens registreringsskylt. Ha gärna papper och penna till hands så att ni kan räkna poäng. Hitta gärna på egna varianter. Till exempel kanske man får en extra stilpoäng om sången handlar om en bil. Eller om den är en känd hit med Frank Sinatra. Eller kanske en melodifestivalvinnare.

Gul bil

Denna lek är en riktig klassiker. Den som först ser en gul bil ropar ”gul bil” och får då en poäng. Det finns många varianter på den här leken. Gul bil kan bytas mot nästan vad som helst, en annan färg, bilmärken, vägskyltar, korvkiosker eller julgranar. Att göra egna regler kan vara lika kul som själva leken.