ostfamiljerna

Ostfamiljerna

Det finns sex ostfamiljer som i sin tur har många varianter och smaker. Göteborgs Utvalda är utvecklade för att förhöja smakerna på ett väl balanserat kex- och ostupplägg. En smakrik ost smakar bäst med ett diskret kex. En ost som är len får en extra skjuts av ett salt kex.

1. Färskost
En olagrad färskost är frisk och fräsch i smaken. Grunden är naturell men den finns i flera smaker som t.ex. vitlök, örter, pepparrot. Exempel på ostar: Brillat Savarin, Roulé, Crème Bonjour.

2. Hårdost
Hårdostar har en fast konsistens.Familjen är stor och har en bred variation i smak, lagring, textur och konsistens. Lång lagringstid ger en starkare smak. Exempel på ostar:
Gruyère, Herrgårdsost, Prästost

3. Vitmögelost
Karaktäristiskt för vitmögelostar är den vita duniga ytan. Till skillnad från färskostar så lagras vitmögelostarna. Osten är perfekt när den börjar mjukna inuti. Exempel på ostar: Brie, Camembert.

4. Getost
Getost kallas även för chèvre och har ofta en något torr och sträv smak. Utseendet varierar. Den kan vara vit, rullad i aska eller i kryddört. Exempel på ostar: Saint Maure, Vit Caprin.

5. Tvättad Kittost
Under lagringstiden tvättas kittosten med en saltvattenlösning. Den ger osten den karaktäristiska orangeröda färgen samt en kraftig doft och smak. Exempel på ostar: Vacherol, Munster.

6. Blåmögelost
Med hjälp av låg temperatur, hög luftfuktighet och en dos av speciella ostmögelarter bildas de speciella blå marmoreringar som har gett namnet åt ostfamiljen. Ostarna har ofta en kraftig sälta. Exempel på ostar: Roquefort, Gorgonzola.