utvalda

Ost- och kextillfällen

Som en enkel aptitretare eller kanske till dessert? Om du vill kan du till och med låta ost och kex utgöra själva huvudmåltiden. Här följer några tips och förslag på hur du kombinerar ost, kex och vin för olika tillfällen och situationer.

Aptitretare

Att servera en aptitretare kan vara ett bra sätt för att få igång samtalet innan huvudmåltiden tar plats. En enkel och utsökt goda aptitretare är Fina Rågkex med blåmögelost och fikonmarmelad, gärna med ett sött vitt vin som komplement. En annan läcker aptitretare är Lätta Dinkelkex med tvättad kittost och päron som serveras till ett torrare vitt vin till exempel på druvan Chardonnay. Enkelt att förbereda och försvinnande gott att servera!

Beräkna ca 20 g ost per person och 2–3 kex.

Förrätt

Ost och kex som förrätt fungerar utmärkt som en inledning till en festmåltid. Det får igång smaklökarna och ökar aptiten. Tänk på att inte servera för mycket, man ska inte bli mätt av förrätten. En lämplig mängd är tre olika ostar med två olika kex och två olika tillbehör som frukt eller nötter. De tre ostarna som serveras bör vara från olika ostfamiljer, för att ge variation i smakupplevelse. Välj till exempel en vitmögelost, en getost och en blåmögelost tillsammans med Lätta Dinkelkex och Fina Rågkex.

Beräkna ca 50 g ost per person och 6–7 kex.

Buffé

En buffé passar utmärkt vid större sammankomster. Det går bra att bjuda på både inomhus och utomhus och innehållet på buffén kan varieras efter tycke och smak. Ost och kex passar utmärkt på buffén, oavsett om man väljer en lättare anrättning med till exempel fisk och grönsaker eller en buffé med mycket kött och kryddigare rätter.

Det är lagom att bjuda på tre olika ostar med variation i smak. Tänk gärna på vad som mer serveras på buffén. Om det är en lättare buffé passar det utmärkt med lite lättare ostar, som en färskost, en mildare hårdost (till exempel prästost) och en vitmögelost. Om buffén består av mycket kött och kryddiga rätter passar ostar som har mer smak, till exempel en lagrad hårdost som Greve, en tvättad kittost och en krämig blåmögelost.

Ställ gärna ett fat med färsk frukt bredvid osten, så att gästerna själva kan välja sina favoriter bland päron, sharon eller jordgubbar. Fikonmarmelad uppskattas av många och är gott att servera till. Duka fram olika typer av kex som kompletterar och förhöjer smakupplevelsen av de olika ostarna, till exempel Salinas, Lätta Dinkelkex och Fina Rågkex.

Beräkna ca 75 g ost och ca 10 kex per person

Huvudmåltid

Ost och kex kan även vara huvudmåltiden när man vill umgås och ha trevligt. När ost och kex är huvudmåltiden finns det alla möjligheter att prova sig igenom alla sex olika ostfamiljerna. Smaka dem i turordning, efter hur stark smak de har. Börja med de mildaste ostarna, färskost, hårdost och vitmögelost. Avsluta med de smakrikare ostarna, getost, tvättad kittost och blåmögelost. Prova kombinationer med olika typer av kex, Havssaltade kex, Salinas, Lätta Dinkelkex och Fina Rågkex. För fantastiska smakupplevelser, servera med marmelader, frukter, honung och nötter i olika kombinationer. Läs mer om kombinationer och smaker på Ost- och kextips och Favoritkombinationer.

Beräkna ca 150–200 g ost och ca 15–20 kex per person

Dessert

Att avsluta en måltid med ost och kex är ett bra alternativ till många andra söta desserter. Servera mellan två och fyra ostar som skiljer sig i smak och konsistens. Servera gärna smakrika och lite mer spännande ostar och komplettera med ett gott vin. Börja exempelvis med en lagrad hårdost, fortsätt med en smakrik vitmögelost för att därefter gå över till en getost och avsluta med en blåmögelost. Att servera middagsvinet till de första ostarna fungerar utmärkt, men avrunda gärna med portvin eller ett sött vitt vin till blåmögelosten. Servera en eller två marmelader, frukter eller nötter till osten. Välj kex som förhöjer smakupplevelsen av de olika ostarna, till exempel Havssaltade kex, Lätta Dinkelkex och Fina Rågkex.

Beräkna ca 75 g ost och ca 10 kex per person