Tårta

Den stora finalen

Enligt tradition avslutas kafferepet med en imponerande gräddtårta. Om du tycker att det blir för maffigt, testa några av våra enkla recept i stället. De är dessutom lätta att göra i förväg. Satsa i stället på att dekorera flott med säsongens bär eller andra godsaker strax innan servering. Mindre stress och mera tid över till gästerna!

OstkakaOstkaka

Att man kan använda kex när man gör Cheesecake vet de flesta. Men kex är faktiskt även basen även i denna mer ”svenska” ostkaka, som är oväntat lättlagad och helt fantastiskt god.8–10 bitar

Kakbotten
Ca 25 Brago Fullkornskex
75 g smör eller margarin

Fyllning
3 ägg
1 ½ dl socker
2 förpackning Kesella Vanilj á 250g
2 dl lätt creme fraiche

Garnering
2 stycken skalade och skivade kiwi, samt florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ner de krossade kexen. Tryck ut blandningen i en form (c:a 23 cm i diameter med avtagbar botten). Förgrädda bottnen i ca 5 min.
Vispa ägg och socker poröst. Rör ned Kesella vanilj och Creme Fraiche och häll sedan blandningen på pajdegen. Grädda alltsammans längst ned i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakan svalna, pudra över florsockret och dekorera med skivor av kiwi. Servera eventuellt med lite grädde till.

PassionsfruktstårtaPassionsfruktstårta

6–8 bitar

Botten
15 st Kornmokex
100 g smör eller margarin

Fyllning
1 påse Ekströms Passionsfruktsfromage

Dekoration
2–3 st passionsfrukter

Gör så här: Smält smöret och krossa kexen fint. Blanda samman och tryck sedan ut blandningen i en form. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter, låt svalna. Blanda fromagen och häll den över den svalnade pajbottnen, låt stelna i kylskåp ett par timmar. Dekorera med passionsfrukt.


DigestivetårtaDigestivetårta med hallon och blåbär

6–8 bitar

Botten
15 st Digestivekex
100g smör eller margarin

Fyllning
1 påse Ekströms citronfromage

Dekoration
100–150 g hallon och blåbär

Gör så här: Smält smöret och blanda med fint krossade Digestivekex. Bred ut blandningen i en pajform och grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna. Blanda fromagen och häll den över den svalnade pajbotten, låt stelna i kylskåp i ett par timmar. Dekorera med hallon och blåbär.


CheesecakeCheesecake

Tid: 40 min + 7–8 timmar i frysen
6–8 portioner

2 dl socker
3 ägg
200 g philadephiaost
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
10 digestivekex

Gör så här: Skilj äggulorna från äggvitorna och lägg dem i varsin bunke. Vispa sockret och äggulorna pösigt. Rör i vaniljsockret. Blanda i philadelphiaosten. Vispa grädden i en egen bunke och rör ihop med det andra. Vispa äggvitorna hårt i en egen ren bunke och vänd sedan försiktigt ned dem i smeten. Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten. Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå. Ställ in i frysen 7-8 timmar. Tag ut kakan 15–30 minuter i rumstemperatur före servering.

Dekorationstips: För att få samma effekt som på bilden – smält försiktigt ett paket blockchoklad (100g) i mikron. Ta ut tårtan ur frysen och häll chokladen i cirklar eller annat mönster ovanpå. Sätt genast in i frysen igen och låt stelna.