Sju sorters kakor

Sju sorters kakor

Enligt gammal tradition ska man själv baka allt till kafferepet. Bara tanken på småkaksbak kan dock få den mest ambitiösa festfixare att tappa sugen. Gör det enkelt för dig och byt ut en eller flera av de sju kaksorterna mot några av våra mumsigheter. Här följer ett förslag på en kombination av kex och kakor som erbjuder rik variation och bör falla de flesta i smaken.

Precis som kaffe var även småkakor något mycket exklusivt förr i tiden. Traditionen med sju sorters kakor är känd sedan slutet av 1800-talet, och kommer sig troligen av att värdinnorna tävlade i att överträffa varandra i antalet bakverk vid sammankomsterna.

Siffran sju har ett magiskt värde för människor sedan tusentals år tillbaka. Troligtvis är det kopplat till naturfenomen – till exempel regnbågens sju färger. Man trodde också länge att vårt solsystem bestod av sju planeter. Många kulturer har genom århundraden odlat kulten kring det magiska talet. Enligt den romerska mytologin grundades staden Rom av sju kungar. Och enligt Islam skapade Allah sju himlar ovanpå varandra.