Julmys

En riktigt god jul

Visst är det mysigt med en riktigt traditionell jul? Men ibland kan det vara lätt att fastna i gamla recept och vanor och servera samma sak år efter år. Prova någon av våra nya favoriter i stället.

Här följer recept på ett par enkla kakor som vi har ”julat” till litegrann. Prova också julkolan som vi har gett extra knaprigt tuggmotstånd med hjälp av den lite oväntade ingrediensen Bixit. Och kom ihåg, det enklaste sättet att skapa julstämning är fortfarande att servera några av våra goda pepparkakor tillsammans med lite glögg. Våra pepparkakor hittar du här. Lycka till i julstöket!


Klassisk Radiokaka på nytt sätt

C:a 20 skivor
100 g smör eller margarin
300 g mörk blockchoklad
1 dl florsocker
2 st äggulor
20 stycken krossade Kung Oscar pepparkakor (kan ersättas med Guld Marie för en mer klassisk smak)
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tag den från värmen och bryt ned chokladen i smöret. Rör om tills blandningen har smält helt. Vispa äggulorna med florsockret och rör ned i den smälta blockchokladen. Klä en avlång form (cirka 1 liter) med plastfolie. Bred ut ett lager av chokladsmeten och varva sedan med de krossade pepparkakorna (alternativt Guld Marie), avsluta med chokladsmet. Låt stelna i kylskåpet över natten. Serveras i tunna skivor som de är eller med lite grädde och/eller bitar av apelsin.


Mini Cheesecake med julkänsla

4-5 portioner
12 st krossade Kung Oscar pepparkakor
25 g smält smör
125 g Philadelphiaost
¾ dl florsocker
¾ dl vispgrädde
1–2 clementiner till dekoration
Gör så här: Smält smöret. Mixa, alternativt smula sönder pepparkakorna och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i portionsformar och grädda i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden, blanda i florsocker och Philadelphiaost och häll blandningen i formarna. Sätt formarna i frysen över natten eller tills de har stelnat. Ta ut c:a 10 min före servering för bästa smak. Dekorera med clementin, antingen skuren i skivor eller i klyftor.


Kola med crunch

2 dl vispgrädde
2 dl sirap
1 dl socker
4 st Bixit-kex
Gör så här: Lägg alla ingredienser utom kexen i en kastrull. Koka c:a 15 minuter på låg värme, rör om med jämna mellanrum. Smula i kexen och och häll upp på smörpapper på en bakplåt (eller i en form om du vill ha tjockare kola). Låt svalna och skär sedan i bitar.


Bragokakor

Recept från Ica-kuriren
ca 30 st
Bragokex, cirka 16 stycken
200 g mörk blockchoklad
50 g margarin eller smör
4 msk ljus sirap
Gör så här: Lägg bakplåtspapper i en långpanna (20 x 25 cm). Bryt kexen i små bitar. Bryt sönder chokladen och smält den med smör och sirap i en kastrull eller i mikron. Rör om, blanda i kexen. Bred ut i långpannan. Låt stå i kylskåpet i 2–3 timmar. Skär kakan i ca 30 rutor. Förvara bitarna i kylskåpet.