Halloween

Bus eller godis?

Svar: Båda såklart! Smaskigaste Halloweentårtan till små godisjägare fixar du genom att ta en Café Brownie Original eller Dark. Garnera sedan på valfritt läskigt sätt. En riktigt god Halloween önskar vi på Göteborgs Kex!

VIsste du att...


... ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Even (Alla helgons afton). Ordet tros ha sitt ursprung från 1550-talet.

... själva traditionen har sitt ursprung i den keltiska högtiden Samhain, som satte punkt för skördesäsongen. På natten den 31 oktober skulle de dödas andar återvända till jorden, och druiderna uppmanade människor att släcka sina eldar. Alla som var ute under natten bar på lyktor gjorda av rovor med utskurna ansikten.
Lyktorna symboliserade enligt legenden smeden Jack som varit på väg till helvetet men lyckats lura djävulen. I stället dömdes han till att för evigt irra runt i världen.

... det Halloweenfirande vi har i dag är en salig blandning av folkliga och kristna traditioner.

... det i början av 1900-talet ofta blev rejält stökigt i samband med Halloweenfirandet. Många städer hade problem med ungdomar som drev buset lite väl långt. Till exempel krossasdes 1939 över 1000 fönster i Queens i New York.

... Halloween på 50-talet återigen blev barnens högtid. Man återlanserade då framgångsrikt den gamla traditionen med bus eller godis (trick-or-treat).

Källa: Wikipedia