Barnkalas

Festens höjdpunkt

En tårta ska såklart vara toppenfin, jättegod och full av fantasi. Att fixa den perfekta tårtan behöver inte alls vara svårt. Här ger vi dig tips på två lätta varianter och en lite mer avancerad. Gemensamt för alla tre är att de garanterat kommer att göra succé på kalaset.

Glasstårta med bragoblommor

Glasstårta med blommor

En kul tårta till barnkalas. Varje gäst får en egen blomma!

Tårtbotten
1–2 paket glass
2–4 dl vispgrädde
lite strösocker och vaniljsocker
kex
strössel

Blommorna
Cremekex (smultron eller citron)
grillpinnar
sockergarnering (½ dl florsocker + lite vatten, eller glasyr på tub)
små godisar

Gör så här: Garnera blommor på förhand så att sockergarneringen torkar. Vispa grädden och blanda i socker och vaniljsocker. Bred gräden över glassblocket och på sidorna. Strö strössel över och placera kex på sidorna. Använd grillpinnar som blomstjälkar. Obs! Gör gärna iordning ett par reservblommor eftersom de lätt kan gå sönder när man sätter dit "stjälken".

tågtårta

Tågtårta (enkel)

Denna tårta sätter du snabbt ihop strax före serveringen.
TIPS! Om något av barnen på kalaset är allergiker, gör en av vagnarna allergifri med tofuglass, bär eller annat som just det barnet kan äta.

Ingredienser
5 paket glass
1 paket Ballerina
1 paket Hushållswafers Vanilj
1 påse godisfigurer, t ex skumtomtar eller sega gubbar
Strössel eller bär att dekorera med

Gör så här: Lägg fyra av glasspaketen på rad. Av det sista paketet gör du en ”lokförarhytt” och lite last till de övriga vagnarna. Sätt Ballerinakexen som hjul på lok och vagnar. Dekorera med Hushållswafers, godisfigurer, strössel och bär.


Tågtårta (en lite svårare version)

12–15 portioner

Denna tårta får samma utseende som den enkla tågtårtan. Skilladen är att den bygger på sockerkaksbotten i stället för glass.

Tårtbotten

4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ msk vatten

Fyllning
3 bananer
250 g hallon, färska eller frysta lättsockrade

Garnering
3 dl vispgrädde
1 pkt Ballerina
1 påse godis och/eller bär att dekorera med
strössel

Gör så här: Sätt ugnen på 225º. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten på pappret till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen 7-8 min.

Stjälp upp kakan på bakplåtspapper. Låt den kallna. Dela kakan på längden i tre lika delar från kortsida till kortsida. Mät gärna med hjälp av linjal att delarna blir lika breda. Dela en gång till på mitten så att du får sex stycken lika stora bitar.
Mosa bananerna och hallonen till fyllningen, var sort för sig.

Så gör du loket
Lägg mosad banan på en sockerkaksskiva och täck med en annan skiva. Dela en tredje bit i tre lika stora delar och lägg ihop dem med mosade hallon emellan. Det blir ”lokförarhytten”. Sätt fast hytten på de båda kakdelarna med bananfyllning med hjälp av lite mosade hallon.

Så gör du vagnen
Lägg mosad banan på nästa kakskiva. Täck den med en bit kaka. Lägg mosade hallon på den och täck med sista skivan. Placera vagnen bakom loket.

Garnering
Vispa grädden och bred ut den över lok och vagn. Sätt Ballerinakexen som "hjul" på sidorna.
Garnera med godis och strössel.