Barnkalas

Lekar och skoj

Börja gärna kalaset med en lek. När barnen kommer kan det vara läge att få springa av sig en stund innan det är dags att sätta sig till bords.

Kakmonster

Fäst ett rep i huvudhöjd tvärs igenom rummet. Sätt fast kex med hjälp av tråd på repet, ett kex per deltagare, och gör upp en startlinje som deltagarna ställer sig bakom. På startsignalen ska deltagarna springa fram och med händerna på ryggen och äta upp sitt kex. Den som först ätit upp sitt kex har vunnit.

Vad fanns på brickan?

Lägg några leksaker eller andra småprylar på en bricka. Deltagarna får studera brickan en stund. Göm sedan undan brickan och ta bort ett eller flera av föremålen. När du visar brickan igen ska deltagarna skriva upp vilka föremål som saknas. De får en poäng för varje rätt svar – och högst poäng vinner! Om barnen är för små för att kunna skriva kan de delas upp i två lag som får svara varannan gång.
Ett bra pris i tävlingen kan vara att alla i tur och ordning (vinnaren först naturligtvis) får välja sin favoritsak från brickan att ta med hem.

Godisjakt med skattkarta

En spännande skattjakt är det roligaste sättet att låta barnen hitta sin godispåse. Förbered en stor låda (skattkista) där du lägger barnens godispåsar. Rita sedan upp en "skattkammarö" så att barnen kan navigera mellan buskar, rabatter och träd. Eller i olika rum om ni är inomhus.
En annan variant kan vara att ge barnen en lapp med en klurig ledtråd. Den leder i sin tur till ett ställe där nästa lapp ligger gömd. Så kan man fortsätta en bra stund tills barnen sprungit runt i hela huset och det är dags för slutstationen där man äntligen får sin belöning.

Monsterkull

För barn med extra mycket spring i benen. En av deltagarna är monster och ska försöka röra de andra. De som blir rörda blir förstenade tills någon annan kan springa fram och ge dem en kram som bryter förtrollningen. När monstret börjar bli trött byter man.

Parstafett

Dela upp barnen i två lag med jämna par i varje. Varje par binds ihop med ena barnets vänsterfot mot andra barnets högerfot. Markera en startlinje och sätt ut två koner att springa runt. När första paret sprungit sträckan fram och tillbaka tar nästa par vid. Paret som har sprungit sätter sig ner när de är klara. Det första lag där alla sitter ner har vunnit.

Tekalas hos prinsessan

En lite lugnare lek för trötta barn. Deltagarna sitter ner i en ring. Första barnet säger till exempel ”Jag gick på tekalas hos prinsessan och fick kakor.” Nästa deltagare säger samma sak, men lägger till ytterligare något gott, till exempel ”Jag gick på tekalas hos prinsessan och fick kakor och glass.” Leken fortsätter ringen runt. Den som glömmer någon av godsakerna åker ut.

Smakleken

Alla deltagare får bindel för ögonen, och får sen smaka på olika livsmedel. Det kan till exempel vara salt, peppar, kanel, kaffe, smör, kakao, tandkräm eller jordgubbssylt. Den som gissar rätt flest gånger vinner. Det är svårare än man tror.

Pyssel

När energin tar slut är det skönt att få sätta sig ner och pyssla lite. Förbered med stora färgglada papper, saxar, klister, glitter, vackra pärlor, pennor och tidningar att klippa i. Låt barnen göra till exempel julkort eller tavlor.