Tobild Kexen från förr

En del av folkhemmet

I framgång och motgång, genom världskrig och trendskiften. Flera av våra originalrecept är lika framgångsrika i dag som då de skapades. Vi är oerhört stolta över att kunna presentera några av de kex som kommit att bli riktiga klassiker på svenska fikabord.

Klassiker Guld Marie

Guld Marie

Mariekex är drottningen av kex. Hon  har funnits med sedan starten 1888 och innehåller i stort sett samma ingredienser i dag som för 125 år sedan. Hon fick sitt namn efter storfustinnan Maria Alexandrovna av Ryssland, som 1874 gifte sig med den engelska drottning Victorias son Alfred. Mariekexen blev mycket populära även i England.
På 50-talet när de nya förpackningarna slog igenom satsade man stort på reklam för Guld Marie. Snart var kexet Sveriges mest sålda och man fick bygga en egen linje i fabriken för att möta efterfrågan.
”Tack vare sin arombevarande förpackning smakar de alltid som ugnsfärska när Ni öppnar paketet. Guld-Marie är möra, spröda och underbart goda kex. Så goda, att godare finns inte!”, står det i en annons från slutet av 50-talet.


Wafers

Wafers

Wafers tillverkades redan kring sekelskiftet men fick sitt stora genomslag på 30-talet. ”det är ganska aktningsvärda kvantiteter som tillverkas, särskilt till påsk och under sommaren, då glassförsäljningen är i full gång” står det i en jubileumsskrift från 1938. Efterfrågan på wafers ökade ännu mer under andra världskriget, då många andra livsmedel var ransonerade.
På 60-talet kunde man sänka priset på wafers rejält, då chokladskatten togs bort.
För många har wafers alltid varit det perfekta tillbehöret till glass och en mängd smaker på fyllningar har kommit och gått under åren. Eller vad sägs om äpple/kanel, hallon, jordnöt, lakrits…
Wafers har sålts under många namn, länge hette de Ascot, sedan Hushållswafers. På 80-talet kom Tropical Wafers med exotiska fyllningar. På 90-talet gjordes ett försök att byta namn på Hushållswafers till det forna Ascot, men det fungerade inte alls. En klassiker är en klassiker, menade konsumenterna och det dröjde inte länge förrän Hushållswafers var tillbaka i butikshyllan.
 


Brago

Brago

Det första Bragokexet bakades på Örebro Kex 1953. Kexet fick sitt namn när dåvarande kontorschefen för första gången fick provsmaka. Efter att tagit en tugga utbrast han spontant: ”Den här var bra go!”.
Sedan dess har generationer svenskar fikat sig igenom otaliga Bragorullar. Med tiden har Brago blivit det näst största kexmärket i vårt land efter Ballerina.
Receptet har ändrats mycket få gånger under åren. Många har försökt kopiera succén, men konsten att skapa den perfekt balanserade vaniljsmaken är fortfarande en väl bevarad hemlighet. Det finns helt enkelt bara en Brago. Eller ja, den finns ju faktiskt i olika varianter: chokladdoppade, fullkorn, havre med äpple och kanel, samt bondgårdskex och bokstavskex.Klassiker Ballerina

Ballerina

1963 dansade Ballerina in på butikshyllorna. En ring av ljus mördeg och knaprigt chokladkex i botten – sammanfogade med ljuvligt krämig nougatfyllning.
Ballerina lång länge på andra plats efter Guld Marie, men är numera Sveriges mest sålda kex.
1995 genomfördes Ballerinavalet, där konsumenterna fick rösta på två varianter –  toffee och banan. Det blev toffee som gick segrande ur striden.
2007 gjorde vi på Göteborgs Kex en stor undersökning där människor fick berätta om hur de helst äter sin Ballerina. Det fanns fler sätt än vi hade kunnat drömma om. Bland finsmakare är ”ostronmetoden” en klassiker – man bänder isär kexen och börjar med fyllningen. Andra föredrar att langa in hela kexet i en enda tugga, kanske efter ett snabbdopp i kaffekoppen eller mjölkglaset. 
Ett nytt tillskott till Ballerinafamiljen kom lagom till vårt 120-årsjubileum. Ballerina Choko med två mörka chokladkex, med en härligt chokladig fyllning emellan.


Klassiker Remi

Remi

1968 lanserades Remi. Det sprödbakade rånet med mintcreme och chokladöverdrag blev snart en av våra storsäljare och är i dag Sveriges mest populära chokladkex. Med tiden har även den gamla godingen Condis blivit en del av Remi-familjen, där även Remi Mörk är en älskad medlem.
På 80-talet fanns också en variant med smak av rom, och på klassiskt göteborgsvitsigt manér döptes den till Romi.


Kung Oscar

Kung Oscar pepparkakor

”Hans Majestät Konungen av Sverige och Norge Oscar II har i Nåder behagat till Dess Hofleverantör antaga Göteborgs Kexfabriks Aktiebolag. Hvilket jag på Nådigaste Befallning får  till bevis meddela”.
Meddelandet från Stockholms slott kom den 26 april 1897, undertecknat av förste hovmarskalken. Så småningom fick Göteborgs Kex även en egen kunglighet. Pepparkakan Kung Oscar är döpt efter Kung Oscar II som brukade tillbringa sina somrar på Marstrand utanför Kungälv. Strax före lanseringen var det dock osäkert om hovet godkänt det nya produktnamnet. Göteborgs Kex försäljningschef fick åka upp till kungliga slottet i Stockholm och bjuda på pepparkakor. Riksmarskalkämbetet föll pladask för de goda kakorna, som efter några år blev den största märkespepparkakan i Sverige.