topbild Kexen från förr

Kexen vi minns

Många är de produkter som bakats på Göteborgs Kex genom åren. Många av dem stora succéer, andra mindre lyckade om vi får lov att vara lite självkritiska. Här gör vi en nostalgisk tillbakablick. Kommer du ihåg hur de smakade?

Albertkex

Albertkex

Albertkex fanns med från starten 1888, tillsammans med Mariekexen. Precis som Marie var kexen döpta efter en kunglighet – nämligen den engelska drottning Victorias make. Både Marie och Albert blev mycket populära i England. Först 1977 utgick Albert ur sortimentet.


Militärkex

Militärkex

Göteborgs Kex var länge leverantör av kex åt försvaret. Bort med färger, glossigt papper och frestande bilder på kex. Här var det extremt viktigt att förpackningarna var riktigt täta, eftersom kexen måste ha en hållbarhet på flera år. Kexet fanns i två varianter, vete och råg.Cremekex

Cremekex

När det gäller kex med cremefyllning har uppfinningsrikedomen varit stor, ja rentav hejdlös under vissa perioder. Kexen har funnits i ett oändligt antal varianter under namn som Fyllda, Carmen, Tropicos och Julia. 80-talet var de tokiga smakernas årtionde, då hade utvecklingsavdelningen en hel del att göra… eller vad sägs om smaker som björnbär, vinbär, persika, papaya/banan, aprikos/mango, ananas... I dag finns bara tre av smakerna kvar - vanilj, citron och smultron.


Party

Party

Under 50-talet slog populärkulturen igenom stort med artister som Elvis och Chuck Berry. Borta var töntiga ord som fest och kalas, nej party skulle det vara! Från början försökte vi göra dessa kex runda, men det var svårt rent tekniskt. Partykexen levde kvar under några årtionden och fanns i flera smaker som citron, vanilj och banan.


Mormors ringar

Mormors ringar

I slutet av 60-talet kom Mormors ringar som blev en oerhört populär produkt. Klassiska småkakor bakade på smör – och så möra att de smulade något alldeles förfärligt.  På 80-talet kom flera uppföljare, Farmors gräddfyllda och Farmors nötfyllda.


Valencia

Valencia

En smaksensation som förgyllde fikastunderna under 70- och 80-talen. Med sin krämiga fyllning toppad med apelsinsylt kan man säga att Valencia helt klart var besläktad med klassikern Singoalla.


AirCrisp

Air Crisp

Under åren har Göteborgs Kex gjort några försök att slå sig in på snacksmarknaden. Air Crisp var nästan som små chips, och fanns i smakerna salt, vitlök och sourcream. De marknadsfördes som ett nyttigare alternativ till chips.


Tibbit

Tibbit

I slutet av 90-talet lanserades Tibbit kexchoklad som det perfekta mellanmålet. Tunna långsmala wafersrån varvades med fyllningar som Nougatcreme, Yoghurt-banan och Yoghurt-jordgubb. Tyvärr hade trenden med youghurtprodukter inte riktigt slagit igenom och försäljningen gick inte riktigt som förväntat.


Japsy

Japsy

I takt med att hälsotrenden växte sig starkare blev frukt och fibrer allt vanligare ingredienser i Göteborgs Kex produkter. 1992 kom Japsy, bakade med havre, apelsiner och korinter. Reklamen där en liten apa skulle knapra kex var dock inte någon lätt historia. Problemet var nämligen att apan inte gillade kexen. Under fotograferingen fick apans husse ligga på golvet med uppskjuten axel, så att apan kunde sitta där. Sedan staplades ett antal kilo frukt och fruktkex ovanpå husse. Bakom fruktkexen strödde man ut riskorn, som var apans favoritgodis. Efter många timmars kämpande och rivmärken på husse och reklamfolket lyckades man få det att se ut som om Japsy var rena drömmen för en liten apa…


Godino

Godino

Göteborgs Kex har under alla år anpassat förpackningar och produkter till trender och händelser omvärlden. Under kriget fanns till exempel Militärrån, Flygrån och Marinrån. Till olympiaden 1912 i Stockholm gjordes Olympiarån. På 90-talet när Bingolotto var som störst med 1,4 miljoner tittare i veckan, kom Bingo-Berra-kex med tutti frutti-fyllning. En annan stor företeelse på 90-talet var dinosaurier i alla möjliga former. Steven Spielbergs storfilmer om Jurassic park gick upp på bio och Naturhistoriska Museet i Göteborg gjorde en omtalad utställning om de enorma urtidsdjuren. Godinokexen med chokladsmak låg helt rätt i tiden.