Vanliga frågor

Vanliga frågor

Vi svarar gärna på frågor om vad våra produkter innehåller. Om du inte hittar svaret på det du söker bland frågorna här är du välkommen att höra av dig.

Innehåller det härdade fettet transfetter?

Nej. Alla fetter vi använder uppfyller kraven för få kallas fria från transfetter enligt den tuffa danska lagstiftningen. Sverige har ingen lagstiftning på området, men vi har ändå valt att ta bort alla transfetter.

Varför har ni härdat fett i era produkter?

Göteborgs Kex har härdat fett i vissa produkter, som trots detta inte innehåller transfett. Vi använder härdat fett i vissa av våra fyllningar för att det ger rätt avsmältning och gör att fyllningen inte smälter varma sommardagar. Det är fullhärdat kokosfett som vi använder.

Vad är det för sorts vegetabilisk olja ni använder?

Vi använder ett antal olika blandningar av oljor och fetter för att kunna baka de godaste kexen. Det som kan vara avgörande är att fettet stannar i degen när vi bakar och kavlar – och att kexen inte fastnar i ugnsplåtarna. Det gör att vi använder olika fett-och oljeblandningar från palm, palmkärna, shea, raps, oliv och solros samt fullhärdat kokosfett. Det vegetabiliska fettet i vår choklad består av palm, illipe, shea, mangokärna och sal. Våra vegetabiliska oljor och fetter innehåller inte transfett.

Varför använder ni palmolja?

Göteborgs Kex använder palmolja i vissa av fettblandningarna för att det är ett av de få fetter som är naturligt trögflytande. Både vi och våra leverantörer är medlemmar i RSPO (Round Table For Sustainable Palmoil). Läs mer på www.rspo.org.

Hur mycket fett innehåller produkten?

Det varierar, vi rekommenderar att du tittar på näringsdeklarationen på förpackningen. Du hittar också näringstabeller för alla våra produkter under fliken "Produktinfo" här på hemsidan.

Cremefyllda kex och rån – är cremen mjölkfri?

Ja, vi har tagit bort mjölken i produkten för mjölkallergikernas skull. För fler mjölkfria produkter se allergiinformationen här på hemsidan.

Vilka produkter är mjölkfria?

Vi rekommenderar att du tittat på näringsdeklarationen på förpackningen eller på vår allergilista här på hemsidan.

Finns det melamin i era produkter?

Vi använder endast mjölkpulver och andra mjölkbaserade råvaror med europeiskt ursprung. Våra produkter innehåller inte melamin och har ingen koppling till melaminskandalen i Kina.

Hur mycket socker finns det i produkten?

Socker är en viktig smakbärare för söta kex. Våra produkter innehåller olika mycket socker, se näringsdeklaration på förpackningen eller under respektive produkt under fliken "Produktinfo" här på hemsidan.

Innehåller produkten nötter?

Vissa av vår produkter innehåller nötter, se vår allergilista.

Vad menas med ”spår av nötter”?

Vi märker ut produkten med ”spår av…” om produkten delar produktionslinje eller om vi genom råvarorna kunnat visa att det finns spår i produkten.

Finns det soja i produkterna?

Vi har tagit bort soja i de flesta av våra produkter. Se vår allergiinformation.

Händer det att ni ändrar på era recept?

Ibland behöver vi ändra i våra recept på grund av förändrade råvaror, utfasningar av allergener eller andra förändringar som krävs för att säkerställa kvaliteten. Vid varje receptförändring lägger Göteborgs Kex ned mycket tid och arbete för att du som konsument inte ska märka någon skillnad. Alla receptförändringar vi gör sensoriktestas och kvalitetsgranskas före godkännande av ändringen.

Var hittar man näringsvärde på alla produkter?

Göteborgs Kex har bestämt att lång näringsdeklaration eller GDA-märkning ska finnas på alla produkter. Här på hemsidan finns också en näringssammanställning under varje produkt.